Typy reštaurácií a barov

29. dubna 2015 v 19:32 | Rangiku |  Informácie pre turistov
Pripravila som si pre vás ďalší článok o Japonsku, kde si povieme niečo o rôznych typoch reštaurácií a barov. Je tu naozaj veľa druhov reštaurácií, i ja sama si vôbec nepamätám všetky tie názvy :D Snažila som sa k jednotlivcým druhom nájsť aj patričné obrázky, i keď nie vždy to bolo jednoduché. No snáď vám to pomôže pri predstavení si jednotlivých reštaurácií. Dúfam, že sa vám to bude páčiť :)

Typy reštaurácií a barov

Japonsko ponúka reštaurácie, ktoré uspokojujú akékoľvek požiadavky týkajúce sa chuti a ceny - od malých stánkov s rezancami až po tajomstvá špičkovej kuchyne nazývanejryotei. Pokiaľ máte problémy s rozoznávaním typov podnikov, vojdite do zariadenia s jedálnym lístkom a cenami vyvesenými pri vchode. Názov či popis podniku uvidíte na lampiónoch, ktoré však niekedy môžu niesť i meno štvrte alebo nejakej udalosti.

REŠTAURÁCIE TYPU RYOTEI A KAISEKI
Ryotei - "svätyne" starostlivo upravených záhrad a samostatných, ale elegantných miestností - je vrcholom japonského stolovania. Politici a špičkoví obchodníci v nich hostia svojich partnerov kaiseki, zlatým klincom japonskej kuchyne, a večer si niekedy zaplatia služby gejší. Mnoho ryotei má vlastný okruh klientov, a nových zákazníkov prijíma teda len na doporučenie.
K turistom sú ústretovejšie reštaurácie typu kaiseki, ktoré predkladajú to isté jedlo ako ryotei, ale nie v tak exkluzívnom prostredí.


KYORYORIYA
Kyoryoriya (reštaurácia kyotskeho typu) je obvykle ďalší názov pre kaiseki reštauráciu, pretože Kyoto je miesto, kde kaiseki dosiahlo vrcholovej úrovne. Mimo územia Kyota takýto podnik sľubuje, že jeho kuchyňa zodpovedá kyotskym normám - je delikátna a ľahká a používa typické suroviny (napríklad fu, pšeničné koláčiky, a yuba, tvaroh zo sójového mlieka).


SHOUJIN RYORI
V Kyote sa zrodili rovnako shoujin ryori, a to v kuchyniach tamojších zenových kláštorov. Tieto bezmäsité pokrmy sa podávajú na lakovanom riade v súkromných salónikoch. Väčšina podnikov tohto typu je v blízkosti rozľahlých kláštorných komplexoch.


KAPPO, IPPINRYORIYA, KORYORIYA A IZAKAYA
Tieto zariadenia pripomínajú francúzske bistrá alebo španielske tapas bary. Ľudia sa sem chodia hlavne napiť - skôr ako sa nasýtiť. Väčšina pokrmov je na objednávku. Kappo bývajú drahšie a kvalita a ponuka sezónnych jedál sa približuje podnikom typu kaiseki. Zariadenie typu ippinryoriya a izakaya (takmer to isté) charakterizuje rafinovanejšia japonská domáca kuchyňa. V mnohých spočíva na pultoch veľké taniere s hotovými chodmi. Korjoriya je reštaurácia zameriavajúca sa na malé občerstvenie. Ak nehovoríte po japonsky, budete mať problémy jednotlivé typy reštaurácií od sebe rozoznať.




NOMIYA A AKACHOUCHIN
Nomiya (doslova "krčma") a akachouchin sú robotnícke verzie predchádzajúcich reštaurácií. Akachouchin alebo "reštaurácia červených lampiónov" dostala meno podľa krikľavo červeného lampiónu visiaceho často nad vchodom (nie všetky červené lampióny označujú tento druh podniku). Len zriedka si môžete vybrať podľa jedálneho lístka; ponuka je vypísaná na papieri na stene alebo na tabuli. Obe zmienené zariadenia si obľúbili predovšetkým miestni obyvatelia.


SUSHI REŠTAURÁCIE
Reštaurácií, ktoré kladú dôraz na sushi, je viacero - od lacných predajní kaitenzushi, kde sa sushi servíruje na pohyblivom páse, až po neúmerne drahé zariadenia, kde je všetko - od rýb po zázvor - čo najčerstvejšie a najkvalitnejšie. Rovnako platí, že pokiaľ nikde nie sú uvedené ceny, jedná sa o luxusný podnik.
Ak sa posadíte k barovému pultu, objednajte si nigirizushi (ručne pripravené sushi), podávané vždy po jednotlivých porciách. Jedna porcia obsahuje dva, ktoré pred vás obsluha položí na pult. Pokiaľ sa rozhodnete posadiť sa k stolu alebo zashiki, býva zvykom požiadať o vybranú zmes nigirizushi. Prinesú vám ich naraz na tanieri alebo na kus lešteného dreva.



REZANCOVÉ BARY
Rezance dostanete v Japonsku v dvoch hlavných podobách - domáci druh a čínska verzia nazývaná ramen. Domácu obmenu pripravujú zariadenia typu sabaya, napriek menu ponúkajú len rezance soba (z pohánkovej múky), ale tiež rezance udon z bielej múky. Sobaya obvykle poskytuje rovnako tak i výber domburi. Ramen sa podáva v lacných čínskych podnikoch, ktorým sa hovorí chuuka ryoriya, ďalej v špecializovaných obchodoch ramenya a pri pouličných stánkoch yatai.


ŠPECIALIZOVANÉ REŠTAURÁCIE
Mnoho reštaurácií v Japonsku sa zameriava na určitý pokrm, napr. tempuru, tonkatsu či shabushabu. Podniky, ktorých doménou je kaninabe (zmes s krabím mäsom), sú vyhľadávané najmä v chladných mesiacoch. Odenya servírujú desené jedlo oden. Unagiya zase kladie dôraz na grilované úhory na drevenom uhlí. Yakitoriya chystá na rovnaký spôsob kura. Reštaurácie označené ako fugu vábia hostí lahôdkami pre gurmánov - syrovou či varenou jedovatou rybou z čeľade štvorzubcovitých.



CUDZIE ÁZIJSKÉ REŠTAURÁCIE
Yakinikuya sú kórejské podniky poskytujúce veľké množstvo červeného mäsa, prevažne grilovaného, ale tiež podivnejšie časti hovädzieho mäsa a štandardnú pikantnú nakladanú zeleninu kimchi. Chuukaryouriya sú lacné čínske zariadenia. Takzvané esunikku (etnické) reštaurácie, situované len v mestách, vás pozývajú na rozmanité pokrmy inšpirované kuchyňou juhovýchodnej Ázie.



ZÁPADNÉ REŠTAURÁCIE
Reštaurácie youshoku (západné jedlo) sú skromnejšie zariadenia, ktoré pripravujú pochúťky, ako ebifurai (smažené krevety) či korokke (krevety). Tieto delikatesy si Japonci veľmi obľúbili v obdobiach Meiji a Taishou. Japonci tieto lahôdky stále považujú za západné i napriek tomu, že mimo ich krajiny by do tejto kategórie nezapadali. Ryža sa servíruje na tanier, nie v miske, a je sa vidličkou. Famiri resutoranto (rodinné reštaurácie) sú siete amerického typu, ktoré si vďaka rozsiahlej obrázkovej ponuke, neskorej zatváracej dobe a parkovacím miestam získali v Japonsku čestných priaznivcov. Typickým príkladom je Royal Host. Vo väčších mestách narazíte na značný počet francúzskych a italských reštaurácií. Porcie a množstvá vína však bývajú skromné a pečivo neobdržíte v košíku, ale len jednotlivé kusy podľa objednávky.



KISSATEN, KAVIARNE A BARY
Už desaťročia Japonci relaxujú v čajovniach nazývaných kissaten, kde nad šálkou starostlivo uvarenou kouhi (káva) podávanou buď hotto (teplá), alebo aisu (studená) dokážu stráviť hodiny listovaním časopisoch a fajčením. V kissatenoch možno okúsiť tiež klasické pokrmy, ako napríklad kareraisu, pirafu (ryžový pilaf) a sando (sendviče).
Kissaten - útočisko štangastov - sú pomaly vytláčané medzinárodnými sieťami kaviarní, ku ktorým náleží Douter či Starbucks a ktoré poskytujú originálne espreso a cappuccino.
V každom väčšom japonskom meste objavíte barovú štvrť, bludisko krčiem a podnikov, na čele ktorých stojí "mastaa" (pán) či "mama". Vo veľkomestách uvidíte celé budovy plné reštauračných zariadení - každá predstavuje svet sám pre seba. Zákazníci sem chodí nielen na drink, ale kvôli atmosfére.
Karaoke je hlavnou zábavou v nočných baroch. Upozorňujeme však, že niektoré z nich sú zlej úrovne.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Shandris Shandris | Web | 12. května 2015 v 15:04 | Reagovat

och cozee jak dokonalo to tam vypada :D Neuveritelne sa mi paci ich styl, ale isto su aj drahe hlavne tie prve :D No a este ked maju aj vlastnych klientov, kks :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama