Kam na jedlo

11. dubna 2015 v 16:30 | Rangiku |  Informácie pre turistov
V ďalšom článku o Japonsku - "Kam na jedlo" sa dozviete potrebné informácie o dobe jedla, kedy Japonci obvykle servírujú jedlá počas dňa, o rezerváciach a oblečení, v ktorom by ste mali prísť do väčšiny podnikov, o menu teishoku a o cenách a platení v baroch a reštauráciách. Taktiež tu nájdete niečo málo o vegetariánskom jedle, rýchlom občerstvení o japonských trhoch, ktoré Japonci tak obľubujú, ale tiež aj o pekárstve, ktoré nie je až tak v Japonsku rozšírené, ako napr. u nás. Dúfam, že vás článok zaujme :)

Kam na jedlo

Vzhľadom k množstvu reštaurácií (len v samotnom Tokiu ich je 80 000) a rozmanitým regionálnym a zahraničným kuchyniam je možné si len sťažka predstaviť, že Japonci sa po storočia živili hlavne ryžou, miso a nakladanou zeleninou. V zemi obmedzených zdrojov sa vždy vyzdvihovala skromnosť, čo však Japoncov naučilo čo najlepšie využívať sezónne produkty a prezentovať ich rafinovane, aby i to málo vyzeralo príťažlivo. Vyhlásenými kulinárskymi centrami sú Tokio, Osaka a Kyoto. Osobitnými špecialitami sa viac-menej môže pochváliť každé mesto. Reštaurácie nízkej a strednej cenovej kategórie sú sústredené v okolí železničných staníc a v nákupných centrách a v obchodných domoch veľakrát zaberajú celé poschodie. Radu stravovacích zariadení spoznáte podľa polovičných závesov noren nad dverami, s názvom podniku v japončine. Niektoré prevádzky majú pri vchode kopčeky soli.

DOBA JEDLA A JEDLO
Väčšina ryokanov a niektoré hotely servírujú tradičné raňajky od 7 do 9 hodín. Pokiaľ Japonci raňajkujú mimo domov, obvykle je to v kaviarňach, kde si objednávajú tzv. mouningu, natvrdo uvarené vajce a malý šalát.
Obed sa podáva približne od 11:30 do 13:30 alebo 14 h. Mnoho reštaurácií potom znova otvára večer okolo 18. hodiny. Luxusné podniky obsluhujú posledných zákazníkov teplým jedlom medzi 21. a 22. hodinou, zatiaľ čo zariadenia orientované na pracujúcich zostávajú prístupné v bežnej pracovnej dobe, teda do 23 hodín alebo dokonca do polnoci.
Do predajní rezancov (soba) sa môžete vypraviť vo veľkej miere zhruba do 11:30 h a zotrvať v nich až do skorého večera. Vo väčších mestách bývajú v prevádzke neskoro večer až do skorých ranných hodín pouličné stánky ponúkajúce čínske rezance a ďalšie občerstvenie. V menších mestách a dedinských oblastiach príjmu len máloktoré reštaurácie hostí po 19. hodine, lebo väčšina turistov večeria vo svojom ryokane.


REZERVÁCIE A OBLEČENIE
V mnohých kaiseki reštauráciách je potrebné zajednať si stôl i niekoľko mesiacov vopred. V iných zariadeniach - a to i v tých lepších - sa však hostia bežne objavujú bez ohlásenia. S rezerváciou stolu vám obvykle pomôže hotelový personál, ktorý na požiadanie tiež ochotne nakreslí jednoduchý plán.
Vo väčšine podnikov vás uvítajú v džínsoch a športovej košeli či tričku, musia však byť čisté a neroztrhané. V zariadeniach so sedením zashiki sa ženy zrejme budú cítiť pohodlnejšie vo voľnom oblečení. Pokiaľ sa budete chcieť uvelebiť na rohožiach tatami, skontrolujte, či nemáte pančuchy či ponožky s dierami, pretože si budete musieť vyzuť topánky.
V podnikoch kaiseki a pri čajových obradoch sa vyvarujte silným parfumom či toaletným vodám.


MENU A TEISHOKU
Lacné reštaurácie majú vo výkladoch vystavené úžasné realistické pokrmy z "plastu". Niekde uvidíte i fotografie jednotlivých položiek na jedálnom lístku či na stene. Ak neviete, ako sa presne volajú, proste na ne ukážte prstom. V niektorých zariadeniach hostia používajú automat s tlačítkami odpovedajúcimi daným chodom.
Mnoho reštaurácii poskytuje - najmä v dobe obeda - teishoku (menu). Môžete si zvoliť teishoku A alebo B. Pokiaľ ale budete požadovať nejakú zmenu, stretnete sa s nepochopením. V luxusných podnikoch si pravdepodobne budete musieť vybrať z rozmanitých premyslených menu k večeri.



CENY A PLATENIE
Ceny jedál v japonských reštaurácií sa značne líšia. Zatiaľ čo uspokojivú misku rezancov dostanete za 500 yenov, pokrm s vyhláseným steakom z Kobe z ručne masírovaného hovädzieho dobytka napájaného pivom vás môže vyjsť až na 20 000 yenov.
Rada honosných podnikov, kde za večerný chod zaplatíte najmenej 10 000 yenov až 20 000 yenov ponúkajú cenovo prijateľné obedy za 3000 až 5000 yenov.
K výslednej útrate sa pripočítava spotrebná daň vo výške 5% (v cenách uvedených na jedálnom lístku obvykle nie je zahrnutá). V kaviarňach a zariadeniach predkladajúcich predovšetkým obedy vám čašník účet automaticky prinesie na stôl a vy jej musíte vyrovnať v pokladni. I keď pri sebe máte presnú čiastku, nenechávajte ich na stole.
V baroch a určitých reštauráciách je potrebné o účet požiadať obsluhu, ktorá vám ju predá na tácku. K účtu položte peniaze a prípadne drobné vám budú obratom vrátené späť.
Prepitné sa neočakáva, a to ani v zariadeniach, kde je nutné platiť obsluhe. Čašníci ich môžu aj odmietnuť. V niektorých podnikoch budú síce radi, keď výslednú čiastku zaokrúhlite ("otsuri wa ii desu"), ale v mnohých zariadeniach budú trvať na tom, aby ste si ich vzali.
Japonci sa obvykle o útratu podelia rovnakým dielom, alebo sa jeden obetuje za všetkých. Rozpisovanie jednotlivých položiek pre skupinu troch a viac stravníkov sa väčšinou nepraktizuje a je veľmi nepopulárni.


VEGETARIÁNSKE JEDLO
Japonská kuchyňa hojne využíva zeleninu a neživotné potraviny s bohatým obsahom bielkovín, ku ktorým patrí tofu, nattou (skvasené sójové bôby) a ďalšie sójové produkty. Bohužiaľ však nie je tým pravým rajom pre vegetariánov, pretože takmer každý pokrm obsahuje určité množstvo dochucovacieho prostriedku - vývaru dashi z morských rias, ktorého základom je bonito. Výnimkou predstavuje shoujib ryouri, nakoľko sa jedná o pokrm z chalúh a húb.


RÝCHLE OBČERSTVENIE A VEČIERKY
Na prevádzky západných reťazcov, ako napríklad McDonaldˈs narazíte všade. V Japonsku však pôsobia rovanko domáce siete rýchleho občerstvenia, medzi ktoré sa radí mimo iného i Mosburger, ktorý prišiel s niekoľkými novinkami na tému hamburger.
Večierky poskytujú slušnú škálu krabičiek bento a menších jedál, ako je onigiri.



HALY S POTRAVINAMI A POTRAVINOVÉ TRHY
Haly s potravinami objavíte v suterénoch mnohých obchodných domov. Stánky s rozličnými dobrotami sa prehýbajú pod sushi, krabičkami bento a dovážaným sortimentom. Asi hodinu pred zavretím predajne znižujú ceny početných potravín o 100 až 300 yenov. Niekde váš tiež nútia k ochutnávke, bez toho, aby ste museli čokoľvek kupovať.
Potravinové trhy vynikajú rafinovane naaranžovaným zbožím a stánky s občerstvením, krabičkami so sladkosťami, čajom, ryžovými sušienkami a ovocím.


PEKÁRSTVO
Pekárstvo je v Japonsku bežné, ale sortiment nemajú príliš rozmanitý. Obvykle ponúkajú sladké pečivo podobné bochníkom a brioškám. Pečivo je pre Japoncov stále skôr občerstvenie ako základná potravina. Nebuďte prekvapení, keď nevinne vzhliadajúci francúzsky croissant bude obsahovať náplň z fazuľovej pasty.
Vo veľkých mestách dostanete akýkoľvek druh pečiva, vrátane bagiet. Na dedine ale dodnes prevláda obyčajný chlieb z bielej múky, nazývaný shokupan (chlieb z múky).


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama