Another - recenzia

18. července 2013 v 12:01 | Rukia |  Recenzie
A ďalšia recenzia, na anime, ktoré som si neskutočne obľúbila, i keď je dosť krátke. Ale naozaj krásne :) Hororový žáner sme tu ešte nemali, teda ak nerátam Gakkou no Kaidan, ale to taká skôr hororová komédia, takže tu máme trochu vážnejší príbeh, no veľmi pútavý. Na spodu je trochu viac videí ako som chcela, lebo som dala opening s endingom a live action trailer, no a potom som našla veľmi pekný fan-trailer a aj zrejme oficiálny trailer, pretože je to upútavka, aby si ľudia kúpili DVD, a nájsť niečo ako oficiálny trailer na nejaké anime je v podstate nemožné, tak som to sem nahádzala všetko :D Aspoň sa máte čím zabaviť, len dúfam, že tie videá nebudú skákať zase, lebo blog.cz :D

Originál: アナザー (Anazaa)
Iné názvy: -
Žáner: mysteriózny, horor, detektívka
Autori: Yukito Ayatsuji (novela), Yukito Ayatsuji (manga), Tsutomu Mizushima (anime), Takeshi Furusawa (live action)
Rok: 2009 (novela), 2010-2012 (manga), 2012 (anime), 2012 (live action)
Krajina: Japonsko
Spracovanie: 1 novela, 5 volumes mangy, 12 dielov anime, 1 OVA, 1 live action film
Hudba: Ali Project - Kyoumu Densen (opening), Annabel - Amnesis (ending), Kow Otani - Original Soundtrack
Dabléri postáv v origináli: ATSUSHI ABE ako Koichi Sakakibara, NATSUMI TAKAMORI ako Mei Misaki, TOMOAKI MAENO ako Naoya Teshigawara, MITSUHIRO ICHIKI ako Tomohiko Kazami, KAZUTOMI YAMAMOTO ako Yuya Mochizuki, MADOKA YONEZAWA ako Izumi Akazawa, AI NONAKA ako Yukari Sakuragi, IORI NOMIZU ako Yumi Ogura, HIROAKI HIRATA ako Tatsuji Chibiki, SHINIYA TAKAHASHI ako Katsumi Matsunaga, NAOKO SAKAKIBARA ako Reiko Minami, SHOU TAKANO ako Ikuo Takabayashi, MISATO FUKUEN ako Takako Sugiura, KENGO KASAI ako Junta Nakao, KEISUKE KOUMOTO ako Manabu Maejima, SEIKO YOSHIDA ako Sanae Mizuno, TAKURO KITAGAWA ako Yosuke Sakakibara, HITOMI ARADA ako Yukiyo Misaki, HIROMI IGARASHI ako Misaki Fujioka a ďalší
Herci z live action: KENTO YAMAZAKI ako Koichi Sakakibara, AI HASHIMOTO ako Mei Misaki, KIYOTAKA UJI ako Naoya Teshigawara, KAI INOWAKI ako Yuya Mochizuki, MIKA AKIZUKI ako Izumi Akazawa, YOSHIHIKO HAKAMADA ako Tatsuji Chibiki, AI KATO ako Reiko Mikami, MIHO TSUMIKI ako Kirika Misaki, MASAKI MIURA ako Katsumi Matsunaga a ďalší


"Vráťte mŕtvych smrti."

V meste Yomiyama chodil na strednú školu do tretej triedy v roku 1972 istý študent menom Misaki Yomiyama. Bol vtipný, milý a šikovný, tak ho mali radi všetci študenti i profesori. Ale na začiatku deviateho ročníka Misaki náhle zomrel. Vraj následkom nehody. Všetci boli zdrvení, až kým náhle jeden zo študentov neukázal na Misakiho lavicu a nevyhlásil: "Misaki je tu. Nie je mŕtvy." Len to predstieral, ale od tej chvíle sa všetci žiaci tretej triedy deviateho ročníka, dokonca i profesor, začali správať akoby Misaki žil. Pokračovali s tým až do promócie. Riaditeľ dokonca pripravil Misakimu stoličku. Keď sa trieda na konci ročníka fotila, na fotke sa vtedy objavilo niečo zvláštne. Mŕtvy Misaki bol na fotke s nimi. Toto všetko by až také hrozné nebolo. Lenže tento príbeh má svoje pokračovanie...

Na jar roku 1998 sa do Yomiyamy z Tokia presťahuje Koichi Sakakibara po tom, čo jeho otec musel odísť pracovne do Indie a matka mu zomrela krátko po tom, ako sa narodil. Koichi žije u svojich starých rodičov a svojej tety Reiko a má nastúpiť na Yomiyamskú strednú do tretej triedy deviateho ročníka. Na začiatku ho však schvátia zdravotné problémy a tak si musí nejaký čas počkať v nemocnici. Sem ho prídu navštíviť aj traja jeho noví spolužiaci a od nich i jeho tety začuje slová, aby dodržiaval pravidlá triedy. Už to je trocha zvláštne. Ale bude to ešte čudnejšie.
Keď si neskôr ide zavolať, vo výťahu stretáva záhadné bledé dievča s čiernymi vlasmi a páskou cez oko. V ruke drží drevenú bábiku a ide do najspodnejšieho poschodia, kde sa nachádza márnica. Keď sa jej Koichi spýta, ako sa volá, na chvíľu sa zastaví a odpovie: "Mei. Misaki Mei."
Čoskoro po tom už Koichi začne chodiť do školy, kde toto záhadné dievča znova stretne ako svoju spolužiačku. Sedí v zadnej lavici, ktorá je na rozdiel od všetkých ostatných stará a poničená. Ostatní študenti ju ignorujú, akoby tam ani nebola. Keď sa Koichi niekoho na Mei Misaki spýta, zahriaknu ho, aby to meno viac nevyslovoval. O tretej triede sa vraví, že je prekliata. Predsedkyňa triedy sa snaží vyvíjať nejaké "protiopatrenia" a všetci skrývajú akési tajomstvo. Koichi má pocit, že všetko ide okolo neho a nechápe, prečo sa nesmie s Mei rozprávať, akoby neexistovala.
Koichi s ňou však naďalej komunikuje a Mei mu vysvetlí tajomstvo prekliatia tretej triedy. Vraví sa, že keď sa v tretej triede pred 26-timi rokmi študenti začali správať akoby Misaki Yomiyama žil, táto trieda sa priblížila k smrti. Odvtedy je v tretej triede vždy jeden študent navyše, ktorý je mŕtvy. Nikto však netuší, kto to je.
V tomto období sa však už začína rozbiehať kalamita úmrtí, ktoré postihujú prekliatu tretiu triedu deviateho ročníka. Študenti tretej triedy a ich príbuzní umierajú, narastajúci počet mŕtvych sa nedá stopnúť a všetci obviňujú Koichiho a Mei za to, že kalamitu spustili. Tí dvaja sa pokúsia dokázať svoju nevinu a dokonca kalamitu zastaviť. Je však možné ju zastaviť, keď už začala? Ktorý zo študentov je v skutočnosti mŕtvy? Aké tajomstvo skrýva Mei Misaki? Ako je možné, že Koichi už v Yomiyame pred rokom a pol bol, ale nepamätá si to? Čo presne sa odohralo v tretej triede pred 26-timi rokmi? A budú Koichi, Misaki a ostatní schopní zabrániť krvavému masakru, ktorý čaká na celú triedu alebo ich posledný školský výlet vyústi do krvavej tragédie?

Kto je mŕtvy?

Another som túžila vidieť už neuveriteľne dlho. Prišla som k nemu jednou náhodou, keď som myslím na YT hľadala nejakú pesničku od Evanescence a keď som klikla na jedno video, zistila som, že je to nejaké AMV (že bolo v názve okrem titulku pesničky aj nejaké "another" som si ani nevšimla, keďže v angličtine je to bežné slovo). To AMV nebolo ani zlé ani nijak úžasné, ale úplne ma zaujali tie scénky a zrazu som vedela, že si to musím pozrieť. Proste horor, strašidelné chodby, veľa krvi, no a samozrejme Misaki Mei.
Príbeh bol naozaj dobre vymyslený, po celý čas sa odhaľoval postupne a stále človeka držal v napätí. Veľmi veľkým plusom Another je, že ho natočili až po ukončení mangy, takže má logický zmysel a všetko je v ňom domyslené a uzavreté. Niektoré veci by som možno viac rozobrala do hĺbky, ale keďže Another sa tak akosi stále drží pod rúškom tajomstva, myslím, že čo vysvetlili, úplne stačí na to, aby si človek poskladal celý príbeh. Najviac sa mi však na tom páčilo to, že ste mohli nad príbehom rozmýšľať akokoľvek, pokiaľ vás k nemu Another nenavedie, tak na to sami neprídete. Tak ako až do posledného dielu nebudete vedieť, kto z nich je mŕtvy.
Hlavného hrdinu Koichiho som spočiatku brala tak neutrálne, nebola som si istá, ako bude zvládať ten psychický nátlak, ale nakoniec nebol vôbec ustráchaný, ufňukaný alebo nijak labilný, hoci sa niektorí k nemu nesprávali úplne pekne a vraždy boli na dennom poriadku. Takže som si ho veľmi rýchlo obľúbila a bol ozaj zlatučký :) Najyýraznejšou osôbkou je však Mei, ktorá zaujme na prvý pohľad. Tichá, s páskou cez oko, večne ako mŕtva porcelánová bábika. Bola jedným z dôvodov, prečo som Another začala pozerať a mala som ju rada, ešte než sa vôbec objavila. A týchto dvoch spolu, tak to už som mala neuveriteľne rada :D Ale romantiku zase nečakajte, predsa len to má byť horor :D
Hudba bola niečo úžasné, dávno som tak nevnímala soundtrack v nejakom anime. Keby ste si Another pustili bez zvuku, tak prídete asi o polovicu celkového efektu. Vážne, ešte potom večer som si ten soundtrack celý púšťala. Chvíľami je celkom strašidelný :D Aj pieseň k openingu a samotný opening som si nenormálne obľúbila, ani raz som ho nepretočila :)
Okrem 12-tich dielov je i jedno OVA, ktoré je akousi nultou epizódou. Ale odporúčam vám najprv pozrieť celé anime a až potom OVA. Takto spätne to lepšie pochopíte a zároveň si nepokazíte zážitok z prvého dielu :D Natočený bol i live action, ktorý však nemá ani anglické titulky. Na YT je však v originálnom znení celý film. Tak som si ho pustila len zo zvedavosti. Trailer vyzeral celkom zaujímavo, ale z filmu som mala zmiešané pocity. A mala som pravdu, úplne to stratilo tú atmosféru Another. Strašidelné to nebolo ani trochu, Koichi tam furt mal nejaké problémy z pľúcami a z toho záchvaty, takže bol furt na kolenách a tie vraždy.. som najprv som sa na nich úplne smiala, ale potom mi bolo až do plaču. Ani Mei sa mi bohvieako nepáčila, ale na vine bolo asi, že jej spravili také divné vlasy. Asi v polovičke filmu som sa to všetko rozhodla prehliadať a dalo sa mi to dopozerať. Nebolo to až také zlé, ale zo začiatku mi to prišlo také od veci, čakala som, že Mei bude pôsobiť aspoň trochu tajomnejšie tak ako v anime. Ale potom som si nejak zvykla, Koichi sa dal a potom som aj tú Mei prežila. Na konci sa mi páčilo, ako tam ukázali aj tú ďalšiu triedu. Zase neľutujem, že som si to pozrela, ale niektoré časti ma dosť sklamali.
Another ako anime je klasifikované ako horor a naozaj aj hororové prvky má, ale ja osobne som sa ho nijak nedesila. Príbeh bol príliš pekný :D Často sme tu mali zábery na nejakú budovu alebo miesto, len s tým krásnym soundtrackom alebo sa medzi jednotlivými scénami objavil záber na psycho panenky. Niektoré vraždy boli trochu krvavejšie (najviac asi tá s profesorom) a v posledných dvoch dieloch je toho zabíjania až až :D Tam sa mi ale tuším zo dve vraždy zdali aj strašne smiešne xD Neskôr som na YT ešte pozerala necenzurovanú verziu, lebo niektoré scénky sú tak trochu v tieni, aby neboli tak poznať (ale zase v tej necenzurovanej verzii mi tá krv prišla trochu menej realistická, neviem prečo). Na Shirai je Another označené červeným 18+ zrejme ako upozornenie na horor a veľa krvi, ale popravde mňa nevydesili ani vraždy, ani krv, ani príbeh... Another skôr dokáže vydesiť tou atmosférou, ktorú vytvára, hudbou a celkovým prostredím. Vďaka tomu sa veľmi páčilo :)

POSTAVY
Koichi Sakakibara
- 15-ročný chlapec, ktorý sa presťahuje do Yomiyamy. Býva u starých rodičov a tety Reiko. Reiko i jej staršia sestra Ritsuko (Koichiho matka) chodili v Yomiyame do tretej triedy. Koichi sa spriatelí s Mei Misaki, i keď zo správania svojich spolužiakov má pochybnosti o tom, či vôbec existuje. Čoskoro spoločne s ňou odhaľuje tajomstvo tretej triedy. Koichi je veľmi milý, chvíľami zmätený zo svojho okolia a Mei vždy bráni

Mei Misaki
- nezvyčajné dievča v Koichiho triede. Sama o sebe je mlčanlivá a ešte je aj všetci v triede ignorujú. Napriek tomu sa otvorí priateľstvu s Koichim a vysvetlí mu aspoň to, čo o prekliatí vie ona. Žije so svojou adoptívnou matkou, ktorá vyrába podivné bábiky

Naoya Teshigawara
- študent z tretej triedy, ktorý sa s Koichim skamaráti. Je pomerne veselý a má rád šport. Očividne sa mu páči Akazawa. Spolu s Koichim, Mei a Mochizukim sa podujme nájsť spôsob ako zastaviť kalamitu

Yuya Mochizuki
- študent z tretej triedy a člen umeleckého krúžku. Pôsobí trochu hanblivo a je to Terashigawov priateľ, neskôr i Kochiho a Mein. Jeho staršia sestra pracuje ako čašníčka v jednej kaviarni v Yomiyame. Spolu s Koichim, Mei a Teshigawarom sa podujme nájsť spôsob ako zastaviť kalamitu

Izumi Akazawa
- študentka z tretej triedy. Má na starosti vyvíjať "protiopatrenia", teda spôsoby, aby triedu udržala nažive. Po spustení kalamity priznáva časť viny, no hádže ju i na Koichiho a Mei. Je trochu vznetlivá, no záleží jej na hlavne na tom, aby jej spolužiaci prežili

Tatsuji Chibiki
- knihovník v školskej knižnici na Yomiyamskej škole. V roku 1972, kedy Misaki Yomiyama zomrel, bol triednym učiteľom tretej triedy. Zo strachu, že by ho mohlo postihnúť prekliatie sa vzdal funkcie profesora a zostal knihovníkom, aby tak prerušil akýkoľvek kontakt s tretími triedami deviateho ročníka. Začne pomáhať a odpovedať na zvedavé otázky Koichimu a Mei

OPENING

ENDING

PROMO TRAILER

FAN-TRAILER

LIVE ACTION TRAILER

Viac o Another nájdete tu.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Sayo Sayo | Web | 18. července 2013 v 13:44 | Reagovat

Tak toto anime vyzerá veľmi zaujímavo určite si ho pozriem horrorové anime som asi ešte nevidela tak sa na to silno teším :-D  :-D a ten Promo trailer je perfektný už z neho ide taká horrorová atmosféra :-)  :-)  :-)

2 Noe Noe | E-mail | Web | 18. července 2013 v 16:21 | Reagovat

Na toto som narazila už viackrát, len som sa na to akosi nevedela dať... možno si to teraz pozriem, i keď popravde nemám dopozerané ani tiež, s ktorými som už začala, takže nejaký čas ešte prejde, kým sa k tomu dostanem... Ale rozhodne to vyzerá dobre :)

3 Rukia & Rangiku Rukia & Rangiku | E-mail | Web | 19. července 2013 v 18:13 | Reagovat

Rangiku: toto anime mám na zozname, ale ešte, bohužiaľ, som ho nemala čas si ho pozrieť, ale pevne verím a hlavne dúfam, že sa k nemu čoskoro dostanem, lebo sa naň (už dlhú dobu xD) veľmi teším :-) Hororový žáner už fakt potrebujem :D Inak recenzia je opäť super :-)

4 Shandris Shandris | Web | 20. července 2013 v 15:54 | Reagovat

o tomto anime som uz pocula a celkom ma zaujima:D

5 Orihime Sado Orihime Sado | 21. srpna 2013 v 10:13 | Reagovat

velmi dobra recenzia ale asi by som si ho nepozrela :D ma sice velmi zaujimavy dej ale ja moc krvaky nemusim :D viem ze to neni cisto krvak ale aj tak asi ne :D :D

6 Elle Elle | Web | 28. června 2014 v 14:00 | Reagovat

Another je jednoducho skvelé anime so super príbehom, aspoň podľa mňa... super recenzia! :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama