Full Metal Panic! - recenzia

11. března 2013 v 13:08 | Rukia |  Recenzie
Tak ako som sľúbila, tento týždeň som si nachystala ďalšie články, aby ste mi tu nepokapali od nudy, len preto, že ja maturujem :D Podarilo sa mi totiž napísať nejakých šesť recenzií zase dopredu, tak vám ich sem podávam (nie, nie na raz, šak by mi to nikto nečítal :D). Takže prvé je na rade anime FMP!, ktoré predpokladám, že dosť ľudí pozná, ale pre tých čo nie, dočítate sa :D

Originál: フルメタル·パニック! (Furumetaru Panikku!)
Iné názvy: Fullmetal Panic!, FMP!
Žáner: akčný, romantický, komédia, sci-fi
Autori: Shoji Gatoh (novela), Retsu Tateo (manga), Koichi Chigira (anime)
Rok: 1998-2011 (novela), 2000-2005 (manga), 2002-2005 (anime)
Krajina: Japonsko
Spracovanie: 22 volumes novely (Full Metal Panic!), 9 volumes mangy (Full Metal Panic!), 24, 12 a 13 dielov anime (Full Metal Panic!, FullMetal Panic? Fumoffu, Full Metal Panic! The Second Raid), 1 OVA (Full Metal Panic! OVA)
Hudba: Mikuni Shimokawa - Tomorrow (FMP! opening), Mikuni Shimokawa - Sore ga Ai Deshou (FMP? Fumoffu opening), Mikuni Shimokawa - Minamikaze (FMP! The Second Raid opening), Mikuni Shimokawa - Karenai Hana (FMP! ending), Mikuni Shimokawa - Kimi ni Fuku Kaze (FMP? Fumoffu ending), Mikuni Shimokawa - Mou Ichido Kimi ni Aitai (FMP! The Second Raid ending)
Dabléri postáv v origináli: SATSUKI YUKINO ako Kaname Chidori, TOMOKAZU SEKI ako Sousuke Sagara, YUKANA ako Teletha Tessa Testarossa, SHINICHIRO MIKI ako Kurz Weber, MICHIKO NEYA ako Melissa Mao, MASAHIKO TANAKA ako Gauron, AKIO OTSUKA ako Andrei Sergeivich Kalinin, IKUE KIMURA ako Kyoko Tokiwa, MAMIKO NOTO ako Shinji Kazama, SAYURI YOSHIDA ako Mizuki Inaba, RIO NATSUKI ako Eri Kagurazaka, TOMOMICHI NISHIMURA ako Richard Mardukas, RIKIYA KOYAMA ako Belfangam Clouseau, DAISUKE NAMIKAWA ako Leonard Testarossa, MIYUKI SAWASHIRO ako Xia Yu Lan, EMI SHINOHARA ako Xia Yu Fan, HOCHU OTSUKA ako Gates a ďalší


Mithrill. Žoldácka organizácia. Nehlásia sa k žiadnej vláde. Sú to žoldáci, ktorí sa objavujú všade. Ich zbrane sú 10 rokov pred zbraňami kohokoľvek iného a majú tiež k dispozícii veľmi skúsených vojakov. Zdá sa, že sú to jednotky ukončujúce medzinárodné konflikty.

Jedným z Mithrillských vojakov je aj seržant Sousuke Sagara, mladý, len 17-ročný vojak, ktorý tentoraz dostane trochu nezvyčajnú misiu - ochrániť na prvý pohľad úplne obyčajnú 16-ročnú japonskú študentku Kaname Chidori, pretože by mohla byť jednou z Prebudených (Whispered). Čo presne to znamená, to ani Sousuke nevie, no vydáva sa do Japonska s odhodlaním splniť svoju úlohu rovnako brilantne ako všetky predchádzajúce.
A tu začína problém. Sousuke je totiž vojakom už od svojich 9-tich rokov (ťažká minulosť malého chlapca plná vojen) a hoci dokáže používať akúkoľvek zbraň, vynájsť šikovnú stratégiu v každej situácii a nikde nevidí prekážky, obyčajné bežné veci sú pre neho ako španielska dedina. A Kaname, ktorú má chrániť a ktorá je predsedkyňou jeho triedy, milá, no trochu vznetlivá, ho za jeho "akcie" patrične mláti. Napriek tomu sa jej podivný Sousuke stále drží a po zuby ozbrojený (čím desí okolitých ľudí) je pripravený chrániť ju pred kýmkoľvek a čímkoľvek (a to vážne doslova). No a Kaname, ktorá ničomu nerozumie, postupne zisťuje, že má toho idiota vlastne celkom rada.
Ale čas uletí a po pár vtipných situáciách a veselých chvíľach je Sousuke povolaný naspať, pretože u Kaname sa nič podozrivé neobjavilo. Pred odchodom sa ešte smie zúčastniť školského výletu. A nebola by to tá správna chvíľa, keby sa zrovna vtedy nestalo ich lietadlo terčom únosu, a to za jediným cieľom - dostať Kaname.
Sousuke sa ocitá v problematickej situácii, kedy musí vyťahovať všetky svoje triky a prekĺznuť spomedzi unesených, aby ho nespoznali. Čo ho vlastne privádza k ďalšej závažnej otázke - má sa riadiť podľa pravidiel Mithrillu a zachrániť v prvom rade študentov z lietadla alebo má počúvnuť svoje srdce a na vlastnú päsť sa pokúsiť sám zachrániť Kaname?
Medzitým stretáva svojho dávneho nepriateľa Gaurona, ktorého doteraz považoval za mŕtveho a Kaname preukáže svoje schopnosti Prebudených. Aby Sousuke zvládol poraziť svojho nepriateľa, musí použiť ovládač Lambda. Zariadenie, ktoré premieňa ľudskú predstavivosť a psychické prejavy na energiu, napríklad môže odraziť guľku, či dokonca zničiť cieľ. Alebo je to energia, ktorá sa aktivuje, pokiaľ je myseľ pod extrémnym nátlakom. Ale pokiaľ to nedokáže, zariadenie zlyhá.

FMP! je jedno z tých anime, čo som videla na Animaxe (a ako jedno z mála nebolo predabované, ale malo titulky). Vlastne som tam videla len prvú sériu (akurát mi z nejakého dôvodu ušli posledné dva diely, čo som dorazila na nete) a potom aj celú druhú sériu, ktorá sa v podstate zamerala vyslovene len na dni zo školského života Kaname a Sousukeho (teda roboty boli zväčša vynechané). Tieto dve série boli aj dobre zakončené, no predsa sme sa dočkali i tretej série, ktorá je síce tiež dobrá, ale ten koniec bol už trochu slabšie spravený (aspoň ak si dobre pamätám). Samozrejme je na vine pokračujúca manga.
Anime je v podstate len o tom, ako Sousuke a Kaname zažívajú hromadu komických situácií, z ktorých niektoré majú i zľahka romantický nádych. Popritom sa nám tu zjavujú občasné boje s obrovskými Mithrillskými robotmi AS alebo sa prevezieme do masívnej ponorky Toy Box. Pamätám si, že som chvíľu uvažovala, či ako dcéra vojačky budem mať nejak bližšie k tým zbraniam, ale FMP! je proste jedno veľké sci-fi :D Roboty AS sú klasickým príkladom žánru mecha (obrovské roboty, ktoré daná osoba ovláda zvnútra). Boje mi však chvíľami pripadali, akoby mali len dodať dramatickosť rôznym situáciám, čo sa im aj v podstate darilo.
K postavám nemám nejaké špeciálne výhrady, Sousuke je slovom roztomilý truľo a Kaname zase tsundere ako sa patrí, obaja sú vážne vtipná dvojica. Kaname sa mi ako hrdinka však páčila najmä preto, že aj keď bola bez Sosukeho, dokázala sa v nebezpečných situáciách o seba postarať a využiť všetko, čo mala v tej chvíli k dispozícii. Boli aj také postavy, čo som si obľúbila menej, ale ak sa na to pozerám subjektívne, asi každý tu mal svoju podstatnú úlohu. Gauron bol zaujímavý záporák, v priebehu celého anime umrel niekoľko krát, ale vždy sa záhadne vrátil s tým, že prežil. Aspoň sa človek nenudil :D
Openingy a endingy naspievala všetky dievčinka menom Mikuni Shimokawa a všetky sa držia veselých tém.
Zaujímavé je (teda pre mňa :D), že za toto anime musím poďakovať Animaxu, pretože som naň recenziu nečítala a možno by som sa k tomu inak nedostala. Takže bežte aj vy pozerať (ale už len prostredníctvom internetu, toto Animax už dávno nedáva xD).

POSTAVY
Kaname Chidori
- 16-ročná japonská študentka a najpopulárnejšie dievča na škole. Je predsedkyňou triedy a inak celkom obľúbená. Kaname je veľmi priama a správa sa i dosť hlučne, ale má aj svoju jemnejšiu stránku. Keď sa v jej triede objaví Sousuke, poverí ho úlohou vynášača odpadkov. Nerozumie, prečo ju neustále sleduje a keďže zo sebou stále nosí zbrane, bľaboce nezmysly, pôsobí ako fanatik a očividne žije v úplne inom svete, stále ho mláti, najčastejšie papierovým vejárom. Postupne si ho však celkom zosympatizuje a začne jej na ňom záležať. Kaname patrí medzi Prebudených, skupinu ľudí, ktorá má v mysli zakódované informácie, ktoré môžu byť v zlých rukách dosť nebezpečné

Sousuke Sagara
- 17-ročný Mithrillský vojak, ktorého novou úlohou je ochrániť japonskú študentku. Vyrástol v Helmajistane (región Afganistanu), v ôsmych rokoch sa pripojil k partizánom a napokon sa pripojil k Mithrillu. Jeho život sa týka výhradne vecí vojenských, vtedy je chladný, pokojný a premýšľa nad stratégiou. Okrem toho dokáže používať takmer všetky zbrane. Inak je však vcelku paranoidný a podozrievavý ku všetkým veciam, ktoré nepozná. Kaname chráni z povinnosti misie, no neskôr i tak trochu kvôli vlastným citom

Kurz Weber
- Kurz je Sousukeho spoločník, ktorý sa drží v ústraní, keby sa pri ochrane Kaname niečo pokazilo. Tvári sa obvykle ako nejaký "lámač ženských sŕdc" a často dáva Sousukemu rady o živote a láske (hoci o ne vôbec nestojí). Hoci má rád zábavu, nevyhýba sa zodpovednosti a je jedným z najlepších sniperov Mithrillu

Melissa Mao
- Melissa bola k Sousukemu takisto pridelená a počas Kanaminho stráženia trávi čas s Kurzom. Je nadradeným dôstojníkom nad ním i Sousukem. Nárokuje si na rešpekt, je to odvážna žena a realistka, ktorá miluje pivo a cigarety. Patrila k mariňákom a keď od nich odišla, pripojila sa k Mithrillu, kde spoznala Sousukeho s Kurzom a zvolila si ich za svojich tímových kolegov

Teletha Testarossa
- často volaná "Tessa". Tessa je kapitánka ponorky Toy Box. Má len 16 rokov a páči sa jej Sousuke. Je mladá a veľmi optimistická. Napriek tomu má skvelé strategické schopnosti a takisto ako Kaname, patrí k Prebudeným

Gauron
- arogantný muž, ktorý sa pokúša uniesť Kaname. Okrem toho veľmi dobre pozná Souskeho, keď bol ešte dieťa. Gauron sa neštíti ani tých najšpinavších praktík a dokáže ovládať svojho AS robota pomocou ovládaču Lambda

PRVÝ OPENING & ENDING


Viac o Full Metal Panic! nájdete tu.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Noe Noe | E-mail | Web | 11. března 2013 v 14:11 | Reagovat

Toto poznám xD Pozerala som to kedysi na Animax, ale napokon som tým na nejaký čas sekla, potom som sa k tomu zase vrátila... ale koniec som nikdy nevidela, sa mi zdá xD No, nevadí... :D
Ináč je to fajnové anime, strašne som sa pri pozeraní zvykla baviť :D

A veľa šťastia vám prajem pri maturách, baby :) Držím palce :)

2 Sayuri-hime Sayuri-hime | E-mail | Web | 11. března 2013 v 15:52 | Reagovat

Tak z tohohle anime jsem viděla jen pár dílů a to náhodně. Moc si to už ani nepamatuji .D

3 Sachiko Sachiko | E-mail | Web | 11. března 2013 v 17:46 | Reagovat

Názov je dosť podobný Fullmetal Alchemist, ale možno to je dobré, čo ja viem, ešte som to nevidela :D

4 Sayo Sayo | Web | 11. března 2013 v 19:13 | Reagovat

FMP je úžasná anime mne sa veľmi páči hlavne druhá séria Fumoffu a potom aj The Second Raid :-)  :-)  :-) Ale najradšej z nich mám Sousukeho ten je bombový :-D  :-D  :-D  :-D

5 Orihime Sado Orihime Sado | 12. března 2013 v 13:07 | Reagovat

toto anime poznam len podla nazvu a ked vidim Kaname tak viem ze ona je odtial
:D :D ale vyzera zaujimavo :D

6 Rukia & Rangiku Rukia & Rangiku | E-mail | Web | 16. března 2013 v 21:16 | Reagovat

Rangiku: FMP! je naozaj veľmi vtipné anime, dosť som sa na ňom nasmiala a hlavne na našej hlavnej dvojici Kaname a Sousukeho :D Oni dvaja boli takí podarení a zlatí spolu :D Všetky tri série som mala veľmi rada, ale pri tej druhej sa človek tak odreagoval a nasmial ešte viac, než pri tých dvoch :D Pesničky hlavne s openingov boli veľmi chytlavé, páčili sa mi, tak ako celé anime :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama