Mirai Nikki - recenzia

14. prosince 2012 v 13:59 | Rukia |  Recenzie
Je piatok, takže zas ďalšia recenzia, tentoraz na anime, ktoré som videla ako posledné. Musím ich už všetky dopísať, ach jaj xD Inak táto sa mi zdá nejaká krátka, aj tak celkovo ich začínam písať také kratšie :D Alebo sa mi zdá, čo ja viem :D No takže je tu Mirai Nikki, anime s témou hra o život a s prvkami psychopatie, takže som si ho rýchlo zamilovala :D A keď som to pozerala, hore bolo napísané, že 15+ tak neviem, či vás na to mám upozorňovať, ale tak myslím, že je to jedno :D Podľa mňa to také násilnícke nie je :D Možno trošku švihnuté, ale to je na tom to najlepšie :D

Originál: 未来日記 (Mirai Nikki)
Iné názvy: Future Diary, Denník budúcnosti
Žáner: psychologický, romantický, nadprirodzený, hra o život, akčný, napätie
Autori: Sakae Esuno (manga), Naoto Hosoda (anime), Namiki Michiko, Miyaki Shogo (dorama)
Rok: 2006-2010 (manga), 2011-2012 (anime), 2012 (dorama)
Krajina: Japonsko
Spracovanie: 12 volumes mangy (Mirai Nikki), 26 dielov anime (Mirai Nikki), 1 OVA (Mirai Nikki OVA), 11 dielov doramy (Mirai Nikki -Another:World-)
Hudba: Yousei Teikoku - Kuusou Mesorogiwi (prvý opening), Faylan - Dead END (druhý opening), Fayland - Blood Teller (prvý ending), Yousei Teikoku - Filament (druhý ending)
Dabléri postáv v origináli: MISUZU TOGASHI ako Yukiteru Amano, TOMOSA YURATA ako Yuno Gasai, MAI AIZAWA ako Minene Uryu, AKIRA ISHIDA ako Aru Akise, MASAHIKO TANAKA ako Keigo Kurusu, MAKOTO ISHII ako Masumi Nishijima, ERI SENDAI ako Tsubaki Kasugano, TOMOKAZU SEKI ako Marco Ikusaba, NATSUKO KUWATANI ako Ai Mikami, TAKAYA HASHI ako John Balks, HIROKAZU HIRAMATSU ako Karyuudo Tsukishima, ASAMI SANADA ako Reisuke Houjou, NORIO WAKAMOTO ako Deus Ex Machina, MANAMI HONDA ako Mur Mur, MINORU SHIRAISHI ako Ouji Kosaka, YUKI MATSUOKA ako Hinata Hino a ďalší


Nemusíte byť práve spoločenskí. Ani nemusíte byť centrom pozornosti. Je to na vás. Môžete si sedieť niekde v kúte a osamote písať do denníčka. A skrývať sa pred realitou vo svojom vlastnom vymyslenom svete. Lenže čo ak ten svet nie je vymyslený?

Tak sa dostávame k nášmu hlavnému hrdinovi. Amano Yukiteru je 14-ročný chlapec, ktorý nemá žiadnych kamarátov. Jeho rodičia sú rozvedení a on celé dni trávi tým, že si do mobilu píše svoj denník o všetkom, čo sa okolo neho deje. A večer schúlený pod dekou sa vedomím presúva do svojho vymysleného sveta, kde vládne boh času a priestoru Deus Ex Machina a jeho verná pomocníčka Mur Mur.
Veci začnú naberať celkom iný spád, keď Yukiteru jedno ráno zistí, že denník v mobile mu ukazuje veci, ktoré sám nenapísal, ani sa ešte nestali. Lenže tieto predpovede sa plnia a Deus mu vysvetlí, že odteraz má v rukách svoju vlastnú budúcnosť.
Ono sa to povie - budúcnosť. Lenže budúcnosť je nebezpečná. Stratiť mobil znamená stratiť budúcnosť. A jeho zničenie značí jasnú smrť. To by však zatiaľ nebolo to najhoršie. Čoskoro sa ukáže, že Yukiho spolužiačka Gasai Yuno má taký istý mobil ako on. S tým rozdielom, že kým ten jeho ukazuje dianie v jeho okolí, ten jej zaznamenáva všetko o ňom. Yuno mu však nechce ublížiť, práve naopak. A ak chce prežiť, bude jej pomoc ešte potrebovať - pretože Deus potrebuje niekoho, kto by po ňom prevzal miesto boha, až sa on sám rozpadne, a tak vymyslel hru. Hru s majiteľmi denníkov budúcnosti.
Yukiteru je Prvý. A v hre je ďalších jedenásť hráčov. Yuno je Druhá. A všetci ostatní sa budú snažiť pripraviť ho o život, pretože bohom sa stane posledný, ktorý z dvanástich majiteľov denníkov budúcnosti ostane nažive.
Každý z nich má svoje túžby, svoje ciele. Svoj príbeh. A dôvod, prečo sa chce stať bohom. Yukiteru si postupne uvedomuje, že ľudská myseľ - ako i budúcnosť - je nevyspytateľná a tí, čo mu spočiatku pomáhajú sa rýchlo môžu obrátiť proti nemu. Jediný, komu môže veriť, je Yuno. Ale... naozaj jej môže veriť? Je to psychopatka a nerobí jej problém zabiť hocikoho, len aby Yukiho zachránila. Istý si môže byť len jedným - že ho skutočne miluje. Spoločnými silami sa tak dokážu dostať takmer cez všetky problémy. Ibaže v hre stále zostávajú hráči s tvárami, ktoré nepoznajú a fakt, že Yuno má k Yukimu najbližšie a vďaka svojmu denníku vie o každom jeho kroku. Čo sa s nimi stane? Prežijú vôbec? A čo budú robiť, pokiaľ nakoniec zostanú len oni dvaja?

O Mirai Nikki som prvý krát počula u Tsuki, vtedy som si toto anime pripísala na zoznam a neskôr, keď začala toto anime pridávať Sayo, prinútilo ma to pozrieť si to. A ako obvykle môžem povedať, že to stálo za to.
Grafika bola skvelá, ale keďže je to opäť jedno z novších anime niet sa čomu čudovať. K hudbe mám však rovnaké hodnotenie, pretože som milovala tie pesničky a openingy s endingami s ľahkým psycho nádychom v spracovaní. Keďže milujem hry o prežitie, bolo mi jasné, že ma príbeh osloví a bola som spokojná i s postavami, kde som v neurčenom poradí mala tri najobľúbenejšie, a to Yuno, Minene a Akiseho. Hlavný hrdina Yuki bol mierne ufňukaný a dosť často mu popri scénach tiekli slzy, ale treba vziať do úvahy, že tu konečne máme trochu realistickejší pohľad na hrdinu, keď si ho porovnáme so všetkými, ktorí nemali problém prijať svoj osud a začať proti hocikomu-hocičomu bojovať. Napriek tomu mi tie jeho slzy prišli potom už trochu absurdné, no to mi neprekážalo, pretože tu bola Yuno, ktorá ho dopĺňala.
Mirai Nikki má v sebe psychopatiu, dramatickosť, ale i smiech a lásku. A práve vďaka tejto kombinácii som si ho tak obľúbila.
Okrem anime má Mirai Nikki aj jednu OVA-čku, ktorá má len tak okolo osem minút a vlastne ukazuje zostrih prvého dielu, a mne to prišlo trochu akoby z toho urobili nejaký predĺžený trailer. Z toho dôvodu som vám sem to OVA hodila pod postavy (s anglickými titulkami), aby ste si ho poprípade mohli pozrieť. A ak máte o tento príbeh ešte väčší záujem, tak okrem klasickej mangy Mirai Nikki alebo ak chcete Future Diary, vychádza aj manga Future Diary: Mosaic, kde je hlavnou postavou Minene alebo Future Diary: Paradox, kde je hlavnou postavou Akise. Tieto mangy rozprávajú svoj vlastný príbeh. No a potom ešte na tento námet vznikla 11-dielna dorama, ktorá sa od anime dosť odkláňala, ale mne sa i napriek tomu dosť páčila :)

POSTAVY
Yukiteru Amano
- Prvý majiteľ denníka a 14-ročný študent. Je tichý, veľa toho nenarozpráva a zdržuje sa spoločnosti. Stane sa majiteľom denníka budúcnosti, zatiahnutý do hry o prežitie, kde sa víťaz stane bohom. Keďže je to Deusov obľúbenec, už od začiatku si naňho ostatní majitelia brúsia zuby. Jeho výhodou je však Yuno, ktorá vždy stojí po jeho boku a chráni ho. Yuki sa netúži stať bohom, ale vie, že ak má v tejto hre prežiť, musí bojovať. Čo bude ďalej, ukáže čas. Jeho denník sa volá Denník náhod a ukazuje všetko, čo sa deje v jeho okolí

Yuno Gasai
- Druhá. Je to Yukiho spolužiačka, na prvý pohľad veľmi pekné a milé dievča. Yukiho miluje a sleduje ho už nejaký čas. Lenže pozor, Yuno je stalkerka a psychopatka. Ukazuje sa, že jej záleží len na Yukim a všetkých ostatných, ktorí sú pre ňu hrozbou, neváha odstrániť z cesty. Jej šialenstvo je však poznačené jej minulosťou a tým, ako sa k nej správali rodičia, ktorí s ňou nikdy neboli spokojní a vždy verili, že nič nedokáže, preto ju zatvárali do klietky. Yuki u nej na návšteve zisťuje, že žije sama v dome, ktorý nikdy nemá elektrinu a v jednej miestnosti skrýva tri mŕtvoly. Yunin denník sa vola Denník Yukitera a ukazuje jej všetko, čo Yukiteru robí alebo cíti

Minene Uryu
- Deviata. Je teroristka a zarytá ateistka. Nenávidí náboženstvo a tiež Boha, čo vychádza z jej minulosti, keď boli jej rodičia zabití v prestrelke medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi na blízkom východe. Zo smrti rodičov viní Boha a preto vedie teroristické akcie proti významným božím privŕžencom. Po tom, čo získala denník budúcnosti, si robí zálusk na to, aby sama mohla byť bohom a zmeniť svet. Jej denník je Denník úniku a vždy jej zmapuje najlepšiu cestu na útek, kedykoľvek sa ocitne v nebezpečnej situácii. Nevýhodou však je, že jej ukazuje únik len v situácii s priaznivými podmienkami

Aru Akise
- jeden z Yukiho nových priateľov na novej škole. Akise je génius a túži sa stať detektívom. Stáva sa dôležitým spojivkom v hre s denníkmi budúcnosti a záleží mu na Yukim. Takisto chce, aby v tejto hre zvíťazil on. Vďaka svojim schopnostiam je nápomocný aj detektívovi Kurusovi a jeho spoločníkovi Nishijimovi. Akise čoskoro začne podozrievať Yuno a pokúša sa odhaliť, aké tajomstvo skrýva. Okrem toho neskôr odhalí, že on sám je v hre len Deusovou bábkou

Keigo Kurusu
- Štvrtý. Policajný kapitán, ktorý vyšetruje vraždy. Je pokojný a nemá záujem o hru, ide mu iba o to, aby sa zranilo čo najmenej ľudí, preto sa načas stáva Yukiho spojencom. Vlastní Denník vyšetrovateľa, ktorý mu podáva informácie o trestných činoch, ktoré sa stanú v najbližších 90-tich dňoch, ale nepredpovedá budúcnosť vyšetrenia prípadu niekým iným, než je on sám

John Balks
- Jedenásty. Primátor mesta Sakurami, ktorý sa plánuje stať víťazom. Práve on presvedčil Deusa, aby na určenie zástupcu použil denníky budúcnosti a tak dal svojim užívateľom schopnosť nahliadnuť do budúcnosti a prinútil ich využiť ju, ako najlepšie vedia. Vlastní Denník pozorovateľa, ktorý mu umožňuje čítať všetky ostatné denníky budúcnosti. Verí v nacistickú ideológiu a jeho hlavným cieľom je poskytnúť každému človeku denník budúcnosti, čím by vytvoril svet nadradených bytostí, kde by on sám bol ich vodcom

Deus Ex Machina
- boh času a priestoru. Pretože sa už pomaly rozpadáva, potrebuje nástupcu a tak zorganizuje s pomocou denníkov budúcnosti hru o prežitie, kde sa víťaz stane bohom. Spoločnosť mu robí jeho verná pomocníčka Mur Mur. Deus sa do životov a smrtí hráčov nezapája, len so záujmom sleduje hru. Nového boha však treba určiť čo najskôr, pretože jeho život sa kráti a ak zahynie bez nástupcu, celý svet sa zrúti

OVA

ENDING Z DORAMY

Viac o Mirai Nikki nájdete tu.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Antonie Antonie | Web | 14. prosince 2012 v 14:03 | Reagovat

Díky tomuto článku mám na svém blogu přes 300 lidí za den. Díky tomuto článku můžete mít tuto návštěvnost ještě dnes, zdarma a prakticky bez práce!! :) http://www.vydelek.mzf.cz/websurf/

2 Orihime Sado Orihime Sado | 14. prosince 2012 v 19:22 | Reagovat

celkom zaujimave a mozno si to niekedy pozrem lebo ma zaujima ze aky je koniec :D :D a ending z doramy bol perfektny :-D

3 Haru Haru | Web | 14. prosince 2012 v 19:36 | Reagovat

zní to dobře :)

4 Noe Noe | E-mail | Web | 14. prosince 2012 v 20:24 | Reagovat

Bože, všade čítam o tomto! :D Kedy sa k Mirai Nikki dostanem ja? :D Strašné... už sa to pripravujem pozrieť si asi rok :D :D

5 Sayo Sayo | Web | 14. prosince 2012 v 21:11 | Reagovat

Ja už mám túto anime za sebou :-)  :-)  :-)  :-) Mne sa nezdajú tvoje recenzie kratšie a stále ich píšeš dlhšie ako ja mne sa to až také dlhé písať nechce :D  :D  :D  :D

6 Rukia & Rangiku Rukia & Rangiku | E-mail | Web | 25. prosince 2012 v 22:09 | Reagovat

Rangiku: Mirai Nikki sa u mňa dostalo medzi moje najobľúbenejšie anime a som veľmi rada, že tiež po prečítaní recenzie u Tsuki som si ho pripísala a nakoniec aj pozrela, lebo určite stálo za to :-) Moja najobľúbenejšia postava sa stala Minene, ktorú som zbožňovala úplne nejaviac :D Z Yuno som mala viackrát také zmiešané pocity, ale tak aj ju som si v podstate obľúbila, ale Minene bola u mňa Number One :D A tiež Akise som mala rada :D Takže super anime a inak aj super recenzia ;-)

7 Minakill Minakill | E-mail | 31. října 2015 v 14:15 | Reagovat

Videl som niekde obrázok ktorý vyzeral že je na ňom Yuno Gasai šialená.
Môže to byť pravda alebo je to retuš alebo niečo také?
Možno si ten seriál aj potom pozriem a zistím či sa také niečo stane v príbehu.
:-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama